Dette er en blogg for Økonomifagene på Sandvika videregående skole. Bloggen omfatter fagene Entreprenørskap og bedriftsutvikling, Markedsføring og ledelse, Reiseliv og Språk, Rettslære, Samfunnsøkonomi, Økonomistyring og Økonomi øg ledelse
mandag 26. november 2012
Dagstur til Bama skrevet av Erik Bitar Linnerud
Dato: 22.11.2012
Sted: Bama Industrier, Lier.
Fag: Markedsføring & Ledelse 2.
Mål for turen: Få et innsyn i hvordan noe av Norsk Industri fungerer i praksis samt lære mere om temaet som går igjen i alt MALE 2 handler om, nettopp Etikk og Samfunnsansvar.
Da var tiden inne for å avlegge vårt besøk til BAMA industrier på Lier. Alle møtte opp 07.25 og ble godt tatt imot av moren til Hedda som jobber hos Bama. Vi ble bedt om å skrive navnet vårt inn i en besøksbok og deretter ble vi ført til et møterom hvor vi skulle få høre to presentasjoner før omvisningen startet inni selve fabrikken.
En så trøtt markedsføringsklasse hadde vi nok aldri hatt før, men det tok brått slutt når første foredragsholder ved navn Jens Strøm startet sin presentasjon. Jens er BAMA’s kvalitetsdirektør og har over 20 års langs erfaring hos BAMA gruppen, så det var ikke noe tvil om at denne mannen visste hva han pratet om.
Han startet med å presentere sin stilling, som da er Kvalitetsdirektør, og hva dette går ut på. En kvalitetsdirektør har hovedansvaret for at varene som blir solgt er et kjøpesterkt produkt som gjenspeiler både firmaets ønske om hva de vil tilby samt forbrukernes behov og ønske. Jens fortsatte med å prate om hva BAMA gruppen er og hva de skal tilby.
BAMA er en av landets eldste privateide handelsbedrifter. Konsernet omsetter og produserer frukt, grønnsaker, bearbeidede produkter samt andre produkter med begrenset holdbarhet. Selskapets hovedkontor ligger i Oslo.
Virksomheten er strukturert gjennom fem divisjoner; Dagligvare, Storkjøkken, Blomster, Industri og Servicehandel. I tillegg kommer sentrale støtte- og servicefunksjoner innenfor IT, økonomi, personal, markedsføring og informasjon.
Videre pratet han om hovedtemaet for dagen som da var Samfunnsansvar og Etikk. Han forklarte at BAMA er en av landets ledende bedrifter innenfor å overholde dette punktet og at etter en skandale i 2006 hvor BAMA ble funnet skyldig i flere brudd på samfunnsansvar så har de gjort alt de kan for å skjerpe seg. Skandalen gitt ut på at BAMA ble beskylt for å utnytte bananplukkere under elendige forhold i Ecuador. Vi elever våknet ekstra nå og det dukket plutselig masse hender opp i været for å stille spørsmål til foredragsholderen. Det var tydelig at alle elevene hadde fått gjennomgå mange timer som omhandlet samfunnsansvar med Inger Merethe ettersom at spørsmålene som ble stilt både var reflekterte og faglig sterke. Jens besvarte alle spørsmålene med stort engasjement og synes det var både gøy og overaskende at det dukket opp mange spørsmål angående flere av tingene han hadde gått igjennom.
Når Jens var ferdig med sitt takket han pent for seg og gjorde fri bane for neste foredragsholder, som da var Fabrikksjef Hans Christian Bjerketveit.
Hans sin stilling fokuseres spesielt på måten fabrikken blir drevet på, han har ansvaret for at alt i fabrikken går som det skal, og er den personalsjefen i produksjonsavdelingen kan henvende seg til hvis det dukker opp eventuelle spørsmål.
Han ville holde at kort foredrag i og med at Jens hadde gått igjennom mange av punktene. Det temaet som i hovedsakelig skilte seg ut fra det Jens allerede hadde pratet om, var hvordan fabrikken på lier fungerte. Han beskrev det som virkelig hardt arbeid under fysisk krevende forhold. Fabrikken holder en temperatur på 2 grader og man må til enhver tid være godt kledd i en fast uniform de ansatte hadde for å holde produksjonen så bakteriefri som mulig. My bæring av varer og lange arbeidsdager var også en hverdagskost for de produksjonsansatte i fabrikken. Det som virkelig var positivt og overaskende var at BAMA gruppen sponset de ansatte med alt fra ullundertøy til hansker og luer. Dette viser da også at BAMA ønsker å ta vare på de ansatte. De fleste som jobbet ved fabrikken var utenlandske og Hans Christian flirte av at de skulle tatt seg ut å se en slik fabrikk med mange norske ansatte. Det passet ikke norsk arbeidsmentalitet å arbeide på den måten.
Han avsluttet med å si: ja, noen som er klare for å gå i fabrikken? Og for første gang i mitt liv fikk jeg oppleve 15 ungdommer som gledet seg til å gå rundt i kulden iført en hvit pose!
Vi ble ført ned til første etasje hvor vi fikk utdelt store hvite posedrakter, posesko, hørselvern og hårbånd. Vi fikk streng beskjed om å følge etter Hans gjennom hele omvisningen og det var veldig at vi ikke tok på noe. Dette kunne føre til bakterieoverføringer som kan være en stor risiko i et sånt ubeskyttet område. Hans åpnet porten inn til selve fabrikken og da møtte vi en vegg av stiv kulde (bra Male elvene er de mest hardbarka elevene, en av mange grunner til å velge faget).
Fabrikken var gigantisk og vi stoppet på flere steder. Første stoppet ble vi fortalt litt om BAMA’s produksjons steder og litt om distribusjonskanalen fra Produsent Fabrikken Detaljist. Stopp nummer 2 handlet om maskinene de brukte, om vennligheten til disse maskinene og hvor stor kapasitet de har. Siste stoppet handlet bare om distribusjonskanalene BAMA hadde og at det var veldig viktig at det ikke skjedde feil under kanalene fordi det kunne sinke leveransen av varer som igjen kunne påvirke BAMA sitt rykte meget negativt.
Det som slo oss MALE elever var alle de ansattes store smil og fokus. Det var ikke tvil om at de ansatte var motiverte for jobben og at BAMA hadde gjort mye for å tilrettelegge arbeidsforholdene så bra som mulig, så arbeidsdagen skulle bli sett på som noe bra. Omrokkeringer av ansvar var også noe BAMA hadde innført så de ansattes hverdag skulle bli så variert som mulig.
Etter omvisningen inne møtte vi en av dagens absolutt største høydepunkter: Vi fikk en pakke med ferdigsalat med ost og skinke hver! Veldig gøy å spise maten man nettopp hadde sett bli produsert (smakte som himmel på jord også).
En veldig annerledes og spennende dag, som absolutt øker motivasjonen til faget. Det aller beste var at man kunne bruke mye av teorien man hadde lært i timene, til å både stille kritiske spørsmål og anvende teorien for å se hvorfor og hvordan ting blir gjort som de blir på BAMA.
Tusen Takk til Helene Korvald, Jens Strøm, Hans Christian Bjerke og ikke mins Inger Merethe for en spennende utflukt!